Sektörde karayolu taşımacılığı kapsamında hizmet veren birçok firma vardır. Kimi lojistik taşımacılığı, kimi yük taşımacılığı, kimi eşya taşımacılığı alanında faaliyet gösterir. Hangi alanda faaliyet gösteriliyorsa bunu da belgeleyen evrakların tarihinin geçmemiş olması Ulaştırma Bakanlığı’nın dikkat ettiği konular arasındadır.
Taşımacılık kanununda da uyulması gereken birçok kural vardır. Şahsi olarak aldığınız römork ile ticari bir hizmet yapmanız mümkün değildir. Ambulans ya da Emniyet Genel Müdürlüğüne ait bir araç ile görev dışı bir işlem yapmanız kanunlara aykırıdır. Lojistik alanında faaliyet gösteren bir firmanın bünyesinde kayıtlı araçları ile yük taşımacılığı yapması büyük bir suçtur. Araçlarınızın tamamı hizmetlerinize uygun bir şekilde kullanılmalı ve faaliyet gösterilmelidir. Hem taşıma şeklinin hem de taşınanın kanunlara uygun olmaması firmanın ceza almasına neden olur. Kurumsal olarak faaliyet gösteren birçok firmanın ambar denilen alanları vardır. Bu alanların kanunlar çerçevesinde neresi olduğunu Ulaştırma Bakanlığı’na bildirmek zorundadırlar. Aynı zamanda eşyaların bekleyeceği alanın firmaya ait olduğunu belirleyen kapalı alan olması gerekir. Karayolu taşımacılığı alanında faaliyet gösteren yolcu otobüsleri de ara durak olarak belirlediği noktaları ilgili kuruma bildirmelidir. Araç takip sistemi de karayolu taşımacılığı yapan her firmanın araçlarında olması gerekir. takograf cihazı sayesinde belirlenen hızın üstüne şoförlerin çıkmaması olası bir kazanın önlenmesi açısından her firma araçlarında kullanılması zorunludur.
Taşımacılık sektöründe hizmet veren birçok firma Antakya'daki Ramazan transport gibi kanunlara uygun olarak faaliyet göstermektedir. Nakliyat sektöründe faaliyet gösterirken taşıması yapılacak her malzemeye ilişkin izin belgeleri taşıma sırasında bulundurulmak zorundadır. Eğer uluslar arası bir taşımacılık yapılıyorsa gümrük giriş ve çıkışlarında gösterilmesi gereken izin belgeleri, taşıma senet ve irsaliyelerinin birer nüshası araçlarda bulundurulmak zorundadır. Karayolu taşımacılığına yolcu taşıma firmaları, kargo firmaları, nakliye firmaları girmektedir. Her sektör amacına uygun faaliyet gösterme mecburiyetindedir. Belirlenen kurallar çerçevesinde hizmet veren firmalar haksız kazanç elde etmeyip mesleklerini icra etmektedir. Karayolu taşımacılığı sırasında gerekli güvenlik önlemleri de alınmak zorundadır. Yolcu taşımacılığı sırasında cam kırıcı çekiç ve yangın söndürme tüpleri olmadan yolcu taşımak yasaktır. Aniden meydana gelen bir kazada yolcuların bunları nasıl kullanacağına dair bilgilendirmelere de yer verilmelidir. Yangın söndürme tüplerinin doluluğu her 6 ayda bir kontrol edilmelidir.